Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Generálka maturit Email
Napsal uživatel spravce   
Úterý, 12 Říjen 2010 07:52

Převzato z Novinky.cz:

Generálka maturit: vyzkoušejte si testy

Na 1223 středních školách všech typů v pondělí odstartovala čtyřdenní generálka státních maturit. Vyjde na 120 miliónů korun a provázejí ji přísná bezpečnostní pravidla. Právo má k dispozici testy z českého jazyka a literatury, které si v pondělí vyzkoušelo přesně 95 400 dětí. Žáci si mohli zvolit ze dvou úrovní obtížností.

Testy v té nižší trvají 60 minut, ve vyšší 90 minut. Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) si tři čtvrtiny z 95 400 účastníků generálky vybraly lehčí verzi. Po vyplnění ve třídách testy maturitní komisař zdigitalizoval na speciálním skeneru a odeslal k automatickému vyhodnocení do Centra pro přípravu maturit Cermat.

Test ČJ a lit. základní úroveň ke stažení v pdf ZDE
Test ČJ a lit. vyšší úroveň ke stažení v pdf ZDE

„Asi 93 procent testů už bylo kolem 17. hodiny zpracováno,“ sdělil v pondělí šéf centra Pavel Zelený s tím, že měli jen pět výjezdů. Většinou se prý jednalo o to, že si školy nepřečetly propozice. V případě problému totiž vyjedou na školu technici. Ty prý má Cermat po celé republice.

Po didaktických testech čekala studenty písemná práce. Opět volili ze dvou úrovní obtížnosti, které se lišily tematicky i časem na vypracování (opět 60, či 90 minut). Z deseti témat si mohli vybrat třeba úvahu o vlastenectví nazvanou „Synové a dcery vlasti“ nebo se rozepsat na téma „Potřebujeme umění, abychom neuvízli v pasti současného digitálního světa?“

Odpoledne čekalo žáky ještě povinné testování z cizích jazyků, nebo matematiky. Z těchto dvou předmětů si mohli vybrat.

Další předměty jsou už nepovinné, testy z nich budou probíhat až do čtvrtka. Například ze španělštiny, ruštiny. Po dopsání každého testu učitelé opětně elektronicky posílali testy k vyhodnocení do centra. Ústní zkoušky se při generálce nekonají.

Generálka potrvá do 14. října. Testy jsou podle Dobeše nastaveny tak, že by nemělo uspět 20 procent studentů. Výsledky se studenti dozvědí 3. listopadu. Pak si teprve budou podávat závaznou přihlášku k opravdové státní maturitě.

LAST_UPDATED2