Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Jiskrův a Pobudův memorial 2010 Email
Napsal uživatel Mgr. Filip Dolejší   
Pondělí, 29 Listopad 2010 12:19

 IMG_6982m

Rok se s rokem sešel, a tak nás opět čekalo přátelské setkání tří obchodních akademií - žatecké, rakovnické a slánské. Tentokrát byla hostitelským městem naše škola.

Jako tradičně se toto setkání skládalo ze dvou částí. Nejprve z volejbalového turnaje, pojmenovaného po dvou bývalých ředitelích obchodních akademií „Jiskrův a Pobudův memorial“, a poté z posezení v budově naší školy, kde si všichni účastníci v přátelské a uvolněné atmosféře vyměňovali pedagogické zkušenosti a zážitky.

Volejbalový turnaj se uskutečnil na 3. ZŠ Slaný. Nejprve nastoupila naše škola k utkání se Žatcem.  Do zápasu vstoupili lépe Slánští a po celou dobu si drželi mírný náskok až do konce. Druhý set byl již jednostrannější záležitostí domácích, a tak Obchodní akademie ve Slaném splnila první krok k celkovému vítězství.

Následovalo druhé utkání proti Rakovníku. Ačkoliv si první tři body v utkání připsal soupeř z města dlaždiček, Slanému se brzy podařilo ztrátu smazat a postupně získávat body ve svůj prospěch. I tentokrát první set nakonec získal domácí tým a byl jen pověstný krůček k historickému vítězství. Ale jak už to tak bývá, poslední krok je nejtěžší. Loni na tom slánská OA byla obdobně a vítězství jí uniklo o nejmenší možný rozdíl. O pouhé dva body. Tentokrát však bylo odhodlání a motivace výraznější. Po celý set se žádnému ze soupeřů nepodařilo získat větší či dokonce rozhodující náskok. Za stavu 23:23 přišel asi klíčový okamžik celého zápasu. Domácím se podařilo ubránit soupeřův nebezpečný útok, následně skórovat a hned první matchball využít. Bylo zřejmé, že poslední utkání již nemůže ohrozit celkové vítězství Obchodní akademie Dr. E. Beneše ve Slaném, která se tak konečně dočkala historického úspěchu a oslava mohla naplno propuknout.

Poslední utkání spolu sehrály oba výběry hostů. I v tomto utkání byl první set velmi vyrovnaný a šťastnější v jeho konci byli Žatečtí. Ale stejně tak jako v jejich prvním zápase jim druhý set nevyšel, potýkali se s obrovským problémem zejména na příjmu a celkem jasně tento set prohráli. O celkovém druhém místě tak musela rozhodnout zkrácená hra ve třetím setu. Do té vstoupil lépe Rakovník. Vypracoval si vedení 6:2, ale Žatec tento náskok brzy smazal. Rakovník byl však stále nebezpečnější a znovu se dostal do vedení, a to 14:11. Žatec se však nevzdal. V takřka beznadějné situaci odvrátil dva velice nebezpečné útoky Rakovníka a snížil. Následně využil výhody svého podání a dokonce vyrovnal. Že nejde v první řadě o vítězství, pak všem dokázal kapitán Rakovníka. Poté, co útok soupeře skončil za stavu 14:13 v zázemí, což by znamenalo konec utkání, nahlásil rozhodčímu svou hru v síti. Tím přiřknul bod soupeři. Svým fair-play přístupem tak drama pokračovalo. Žatec však byl rozjetý k nezastavení. Nezlomilo jej ani sporné rozhodnutí sudího v jeho neprospěch, a nakonec dovedl velmi vyrovnaný zápas k vítězství. Radost Žateckých byla veliká.

Všichni aktéři velice pozitivně hodnotili letošní úroveň a vyrovnanost volejbalových zápasů. Kromě toho byli potěšeni úrovní organizace i divácké kulisy. Za organizaci patří velký dík zejména řediteli 3. ZŠ ve Slaném Mgr. Martinu Hrabánkovi, který nám tělocvičnu i s kompletním zázemím dal k dispozici. O diváckou kulisu, a zejména podporu domácích hráčů, se kromě pedagogického sboru postarali studenti 1. A a 3.A. Díky vám všem!

Výsledky utkání: Celkové pořadí:
OA Slaný – OA Žatec 2:0 (25:21, 25:14) 1. místo OA Slaný
OA Slaný – OA Rakovník 2:0 (25:22, 25:23) 2. místo OA Žatec
OA Žatec – OA Rakovník 2:1 (25:22, 15:25, 18:16) 3. místo OA Rakovník

 

Po turnaji se všichni aktéři přesunuli do budovy slánské obchodní akademie, kde proběhlo slavnostní vyhlášení spojené s občerstvením. Všichni se dobře bavili nejen při sledování předpůlnočního překvapení v podání pedagogického sboru na únorovém maturitním plese, ale i při zpěvu, tanci či poslechu hudby. Po 23. hodině se Žatečtí i Rakovničtí s hostiteli rozloučili a po zasněžených silnicích se vydali domů. Loučení a odjezd probíhá každoročně, ale tentokrát, poprvé v dlouhé historii, mělo novou podobu. Putovní pohár pro vítěze Jiskrova a Pobudova memorialu poprvé zůstal ve Slaném. Doufejme, že nejen na rok.

Více snímků si můžete prohlédnout ve Fotogalerii

 

Mgr. Filip Dolejší

LAST_UPDATED2