Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Padělek je prodělek PDF Tisk Email
Napsal uživatel spravce   
Středa, 27 Duben 2016 09:30
IMG 9279m

Dne 15. 4. 2016 se třídy obchodní akademie zúčastnily přednášky s názvem „Padělek je prodělek“. Přednáška nás měla seznámit s problematikou padělků, také byla zaměřená přímo na mládež, jelikož přednášející věří, že mladá generace je jediná, která se dá do budoucna ovlivnit.

Nejprve jedna z paní, které přednášely, hovořila o padělcích a jejich dopadu na okolí a společnost. Padělané věci poškozují spotřebitele, výrobce a dokonce celou společnost, jakožto celek. V prezentaci bylo ukázáno, jak se různé známé značky schovávají na věcích, aby nikdo nepoznal, že jde o padělek. Například u bot se značka schovává pod kus látky, který se následně odpáře, a pod ním nalezneme značku Adidas nebo Puma či jiné. Přesto padělání různých kusů oblečení a obuvi je to nejmenší, ze všeho nejhorší je padělání léků, které jsou buď neúčinné, nebo mají velký dopad na zdravotní stav lidí. Dokonce mohou vést až k úmrtí, které je způsobeno nepřiměřenou dávkou účinné látky.

Druhá paní byla z celní správy a vysvětlovala postup zásahu proti padělatelům, malá akce stojí něco kolem 300 000Kč, takže na padělcích ve finále prodělává i stát a my s ním, jakožto občané, kteří platí daně.

Hlavním smyslem přednášky tedy bylo, uvědomit si, že existuje jen jeden způsob, jak se zbavit padělků a jejich dopadu na okolí. Jediným možným řešením je padělky úmyslně nekupovat a ověřovat si pravost výrobků, jenž kupujeme, což znamená je nakupovat jen v autorizovaných prodejnách a u důvěryhodných prodejců.

Karolína Klabíková, 2. A

 

LAST_UPDATED2