Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Exkurze u hasičů PDF Tisk Email
Napsal uživatel Mgr. Jana Andrýsková   
Úterý, 29 Listopad 2016 10:06
IMG 9716

Víte, jak bezpečně uhasit hořící olej na pánvi? Za jak dlouho je od vzníceného vánočního stromečku v plamenech celý pokoj? Jak se nezranit při zacházení se zábavnou pyrotechnikou? Na tyto otázky a řadu dalších se dozvěděli odpovědi studenti prvních ročníků, kteří dne 16. listopadu 2016 navštívili slánský Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje.

Přivítala nás lektorka preventivně výchovné činnosti Bc. Jena Kolářová spolu se svými kolegy nadstrážmistrem Vladimírem Čurdou a strážmistrem Matějem Richterem.

Studenti 1. A si nejdříve prohlíželi vybavení garáží, různé typy hasičských aut a určitě nezapomenou na evakuační autobus, který je vybaven wi-fi připojením a po puštění hudby do reproduktorů si jej studenti přejmenovali na „párty bus“.

Nadstrážmistr Vladimír Čurda byl velmi ochotný a trpělivě odpovídal na různé otázky. Studenti se např. dozvěděli, že od přijetí nahlášené události musí vyjet do dvou

minut (paní lektorka Bc. Kolářová nám ještě upřesnila, že slánští hasiči stíhají výjezd za 45 vteřin, což si nikdo z nás nedokázal představit).

Zajímavá byla i informace o náplni 24hodinnové služby (bez výjezdu), o ceně vybavení pro jednoho hasiče, která činí 100 000,- Kč, apod.

Asi největším zážitkem pak byla ukázka vybavení auta, které zasahuje při povodních. Ve výbavě jsou dva čluny a nepromokavé kombinézy. A že není vůbec jednoduché se do nich rychle obléknout, nám předvedl žák Jonáš Moutelík, který za pomoci p. Čurdy a za pobavení celé třídy to zkusil. Oblékání nebylo vůbec snadné a pohodlné ještě méně.

A zatímco studenti 1. A se v první části exkurze seznamovali spíše s praktickými poznatky, Bc. Kolářová ve stejné době seznamovala žáky 1. B s různými typy hasicích přístrojů, z nichž některé si mohli i vyzkoušet, ukázala jim i různé typy zábavné pyrotechniky a především jim zdůraznila, jak důležité je bezpečné odpalování, neboť způsobená zranění mívají často trvalé následky. Přednáška byla zaměřena především na bezpečné používání elektrických spotřebičů v domácnostech a byla doplněna několika odstrašujícími videoukázkami.

Celá exkurze byla velmi pěkně připravena, za což bychom chtěli poděkovat výše uvedeným příslušníkům slánského hasičského sboru. Všechny nás zaujala a uvědomili jsme si, jak je práce hasičů nesmírně náročná, zodpovědná a nebezpečná.

LAST_UPDATED2