Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Exkurze do České národní banky PDF Tisk Email
Napsal uživatel Mgr. Jana Andrýsková   
Čtvrtek, 15 Prosinec 2016 10:17
IMG 20161208 103540

 Dne 8. prosince 2016 v 9:00 ráno jsme jako třída 3. A navštívili naši nejvýznamnější bankovní instituci Českou národní banku v Praze. 

 ČNB je velká budova, která se nachází v Praze blízko stanice metra Náměstí Republiky. Z mého pohledu je to velice dobře zabezpečená budova, kde když přijdete dovnitř, projdete rentgenem, který upozorní na nebezpečné předměty (jako na letišti).

Na exkurzi jsme se dozvěděli od mladého pracovníka banky mnoho informací, které se nám budou určitě hodit nejen do hodin ekonomiky, ale i k maturitě. Ze všeho nejdříve jsme šli do menšího kinosálu, kde nám na plazmových televizorech pustili dva minifilmy, první o vzniku ČNB a její historii, druhý (animovaný) obsahoval shrnutí toho, co všechno má centrální banka na starost, a popisoval úkoly ČNB. Film byl velmi zajímavý, jelikož je spousty věcí, co vše ČNB musí dělat a plnit, jsou to velmi těžké funkce, neboť totiž řídí celou ekonomiku státu, stará se o inflaci a ostatní obchodní banky, aby celý stát mohl fungovat.

ČNB je něco jako matka všech obchodních bank.

Dále nás zavedl náš průvodce do trezoru banky, který už neslouží jako trezor (dokladem tohoto původního účelu jsou stovky bezpečnostních schránek), ale jako místo pro exkurzi Lidé a peníze. Seznámil nás s historií bezpečnostních dveří trezoru, které jsou už téměř sto let staré a váží kolem 8 tun, přesto vypadají stále jako nové a lze s nimi bez problémů díky speciální konstrukci manipulovat. V trezoru jsme si mohli v prosklených vitrínách něco přečíst o historii peněz od pazourků až k elektronickým penězům, prohlédnout si vývoj měn a vývoj ČNB od jejího založení. Mohli jsme vidět také bankovky padělané, od nejméně zdařilých až po nejpřesnější, a zkusit najít rozdíl mezi onou padělanou a nepadělanou bankovkou. Vyzkoušeli jsme si na počítačích, jaký přehled o bance máme za pomocí kvízů, nebo jsme si zkusili potěžkat zlatou cihlu, která byla opravdu těžká a není se čemu divit, když váží 12,6 kg.

 

V této místnosti jsme též viděli závěrečný film o penězích a jejich koloběhu v ČNB. Úplně na závěr došlo i na otázky, za které se dostávaly dary v hodnotě padesáti až sedmdesáti tisíc korun, ovšem v jiném stavu než bychom je rádi dostali. Byly to už jen kousíčky této velké částky peněz, rozdrcené a slisované do malé brikety.

 

A na závěr naše hodnocení:

 

Tato exkurze se mi líbila. Líbilo se mi UV světlo, pod kterým jsme si mohli vyzkoušet, jaké mají ochranné prvky nejen peníze, ale i občanské průkazy.

 

Celkově bych řekla, že některé informace byly zajímavé a potěžkat si zlatou cihlu se jen tak nestává.

 

Exkurze se mi líbila a klidně bych ČNB ještě párkrát navštívil.

 

Můj dojem byl velmi pozitivní, neboť celá exkurze byla velmi příjemně převyprávěná. Takže za mne velké plus a jen tak se nepoštěstí někomu navštívit ČNB, jelikož banka nemá přímý kontakt s lidmi, ale jen pouze s různými státními institucemi, fondy a obchodními bankami.

 

Autoři článku: studenti 3. A (Mašková, Ničová, Rezek, Mayerová)

 

 

LAST_UPDATED2