Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Zápisky z cest 2 - España PDF Tisk Email
Napsal uživatel Mgr. Martina Viková   
Čtvrtek, 02 Listopad 2017 08:54

Pondělí 30.10

 

......pokračování

v 6:40 budíček, výborná snidaně, v 7:50 odjezd do IES David Buján. Sláva sešli jsme se všichni, někteří mírné kruhy pod očima, ale spokojení se vším. Ve školní knihovně vyzdobené v duchu hlavního svátku Samhaimu, který má v Galicii dlouhou tradici, proběhly první prezentace obou škol.

Následovala návštěva radnice a poté prohlídka Cambre - po stopách Keltů. Na vyvýšenině, kde na povrchu nebylo nic jen spadané listí, žaludy a kaštany, se údajně pod zeminou skrývá původní keltské osídlení naše oppidum, jejich Castro. S velkým jásotem a nadšením jsme mezi námi uvítali i posledního člena naší české výpravy pí.uč. Martinu Dlouhou. Od teď už ji nenecháme odejít samotnou.

Naše prohlídka pokračovala k románskému kostelu Santa María de Cambre. Náš průvodce velmi detailně popisoval veškerá historická fakta, což byl někdy pro pí.uč. Martinu Vikovou překladatelský oříšek a pro žáky jak české tak španělské přemíra nezáživných informací. Vše napravil odpočinek a občerstvení v nedaleké kavárně.

Návrat do školy, po vydatném obědě další prezentace starších žáků z camberské školy o Keltech a hlavních keltských osídleních a stavbách. Źáci měli v průběhu dne možnost práce ve skupinách, porovnávali své znalosti o Keltech, své představy o jejich tradicích, stylu života....

Celý den byl velmi dlouhý. Aktivity probíhaly až do 18:30. Naše skupina byla velmi unavená včetně pí.uč. Zdá se, že naši žáci si budou vážit toho, že v našem školním systému končíme relativně velmi brzy i když mají odpoledku.

I přes výše zmíněnou únavu, žáci obou skupin se setměním ožili. Jejich noční počínání pí.uč. sledovaly ve společné konverzaci na Whats appu. Pí.uč. Martina Viková se jejich počínání snažila usměrňovat slovy: "Koukejte jít spát, zítra jdete do školy." Nicméně po přečtení reakce jedné z žákyň: "No my určitě ne :-) a nebojte! :-)", to vzdala...

 

Autorky: Martiny V. a D.

LAST_UPDATED2