Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Health Education Through Sport (sportem ke zdraví) PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 12 Prosinec 2008 18:50

Comenius-logo

  • 17.4.2010

 Krátce po návštěvě našich litevských přátel na naší škole studenti pokračovali v práci na  anglicko - litevsko-českém slovníku,  se kterou začali během výměnných pobytů. Jeho příprava vyvrcholila v listopadu a prosinci minulého roku, kdy studenti překládali do své mateřštiny výrazy, které byly vybrány a byly rozčleněny do pěti celků: Pozdravy, Jídlo, Sport, Školní život, Každodenní život. U všech slovíček studenti uvedli i výslovnost, přičemž si procvičili i mezinárodní transkripci, která je užívána v učebnicích angličtiny jak v Litvě, tak i u nás. Slovník je doplněn společnými fotografiemi, na kterých jsou ilustrovány společné aktivity všech účastníků projektu (sport, práce ve skupinách se slovní zásobou, prezentace, vaření, kultura a cestování). Na začátku roku 2010 byly podklady zaslány vydavateli v litevském Kaunasu a koncem března jsme na naší škole s nadšením obdrželi 25 ks těchto brožur.

Studenti zhodnotili slovník a také rozdílnost češtiny a litevštiny. Porovnali také rozdíly a shody v mentalitě obou národů.

Dne 14. 2. 2010 došlo k výměně koordinátorky projektu na OA Slaný. Na místo Mgr. Renaty Bílkové, která odešla na mateřskou dovolenou, nastoupila Mgr. Naděžda Slezáková.

V březnu si čeští studenti připomněli i výročí významné pro Litevce-  11.březen, kdy vyhlásil litevský nejvyšší sovět obnovení nezávislosti země na SSSR.

V těchto dnech litevští studenti pracují na prezentaci České republiky na jejich škole a jejich čeští kamarádi jim s tím pomáhají.

Prezentaci Litvy na naší škole plánujeme na měsíc červen. 

Komunikace mezi českými a litevskými studenty probíhá především na Facebooku, který je v současnosti mezi mládeží jejich věku nejoblíbenější.    

                                                   Renata Bílková

Ukázka z našeho slovníku: pdf_button

  • 14.10.2009

 

Jak již bylo v minulém školním roce napsáno, naše škola se prostřednictvím  Národní agentury pro evropské vzdělávací programy (NAEP)  zúčastňuje  projektu, v rámci vzdělávacího programu Comenius, který je z velké části financován z evropských fondů.  Společně s kamarády z litevské školy „Mato Slančiausko gimnazija"  dvanáct našich studentů pracuje na projektu  „Health Education through Sport"( Sportem ke zdraví).

   Zatímco v dubnu  minulého školního roku navštívilo 10 studentů a 2 učitelé  Obchodní akademie Slaný Litvu, ve dnech 21. - 30. 9. 2009 naopak pobývalo 10 litevských studentů a 3 pedagožky z naší partnerské litevské školy v České republice a jejich hostitelem byla právě OA Slaný.

 S historií, ale i současností našeho města Litevce seznámil starosta města Slaný RNDr. Ivo Rubík na slavnostním setkání litevských studentů i studentů OA Slaný v piaristické kapli Zasnoubení Panny Marie.

Studenti ze severolitevského města Joniškis  společně s dvanácti studenty naší školy vytvářeli v rámci skupinové práce česko-anglicko-litevský slovník, který by měl být vydán ve 2. pololetí tohoto školního roku.

  Protiváhou práce ve školních lavicích jim byly každodenní sportovní aktivity (plavání, florbal,bowling a košíková) a  společné výlety.

Na  3.ZŠ ve Slaném proběhlo přátelské utkání  v basketbalu mezi studenty  0A Slaný,  studenty z Mato Slančiausko gimnazija Joniškis  a  žáky ze 3. ZŠ Slaný. Přestože zvítězili  domácí (3.ZŠ Slaný), žádné družstvo si neudělalo ostudu a ukázalo sportovního ducha a kladný vztah ke sportu, který je rovněž předmětem tématu jejich společného projektu.

  První výlet účastníků projektu směřoval do Prahy, kde si prohlédli Staré Město, centrum Prahy a také rozhlednu Petřín s bludištěm. Stejně zajímavý byl i výlet na Ještěd a do Liberce, ve kterém studenti navíc strávili několik hodin v aquaparku Babylon.

 Studenti slánské obchodní akademie také provedli své hosty  městem Slaný a  o víkendu je individuálně pozvali na různé výlety.  

  Oficiální rozloučení účastníků projektu proběhlo na „rozlučkové party" v salónku Hemerkova statku, kde byl výměnný pobyt zakončen společnou diskotékou.

  Během obou recipročních výměnných pobytů vznikla a upevnila se  mnohá  cenná přátelství, která budou pokračovat i nadále prostřednictvím  facebooku,  skypu, chatu či  e-mailů.

                                                                                                                        Mgr. Renata Bílková

Společné foto před školou Obchodní akademie ve Slaném:

spol.foto-health

  • 15.5.2009

Ve dnech 20. 04. - 01. 05. 2009 se deset nejaktivnějších studentů našeho projektu společně s pedagogy Mgr.R.Bílkovou a Mgr.F.Dolejším zúčastnilo v rámci programu Comenius výměnného pobytu v Joniškisu v Litvě.
V naší partnerské škole Joniškio Mato Slančiansko gimnazija jsme pracovali na třetím produktu našeho společného projektu, česko-litevsko-anglickému slovníku.
Během oficiálního přijetí na místní radnici jsme se seznámili se systémem litevského školství a v průběhu našeho pobytu jsme navštívili i další dvě střední školy. Hostitelská škola pro nás připravila bohatý program, jehož součástí bylo i poznávání litevské kultury a pamětihodností. Navštívili jsme mnoho zajímavých míst, např. hlavní město Vilnius, Křížovou horu, ostrovní hrad v Trakai, lázně Siauliai a mnohá další.
Výměnný pobyt byl velkým přínosem pro všechny účastníky a chtěla bych poděkovat litevským přátelům, zejména koordinátorkám projektu Violetě Židoniene a Liamě Kurauskiene, za skvěle zorganizovaný program.

Mgr. R. Bílková

 

Fotogalerii z výměnného pobytu naleznete ve fotogaleri,i nebo využijte odkazu: - naši studenti v Litvě      ZDE.

                                                                                                                                 - litevští studenti u nás:  ZDE.

  

Komentáře studentů:

V úterý 21.4. v odpoledních hodinách dorazilo 10 značně nervózních studentů z OA Slaný do joniškiského gymnázia v rámci projektu Comenius. Všechny hostitelské rodiny je vřele přivítaly a skvěle se o ně ,,staraly“. To je hlavní rozdíl mezi ČR a Litvou-lidé. Všichni lidé, které jsme potkali a poznali, byli velmi přátelští a milí. 
Díky dotaci EU jsme mohli absolvovat mnoho výletů. Navštívili jsme všechna 4 hlavní města, ,,baltskou Saharu“, Křížovou horu, která vznikla kvůli odporu proti SSSR, a při výletě do Žagare jsme dokonce byli chvíli v Lotyšsku. 
V neděli, kdy jsme celý den strávili sami s rodinou , každý dělal něco jiného. Někteří zůstali v Joniškisu, kde grilovali a někteří se vydali k Baltskému moři nebo do Rigy(Lotyšško).
Všichni jsme se zlepšili v angličtině, naučili se několik litevských frází, poznali nové přátelé a zjistili, že naše mínění o Litvě bylo úplně jiné než od reálu.
Bylo to rozhodně 10 úžasně strávených dnů, s úžasnými lidmi a v úžasné zemi…
Barbora Rychlá a Lucie Pluchová 1.A


Naše návštěva Litvy mě velice nadchla, především jsem byla nadšená ze zdejších lidí, jejich přátelským chováním a vstřícností. Myslím, že lépe nás uvítat nemohli. Hned první den jsem se s mojí kamarádkou velice spřátelila. Bydlela jsem v její skvělé rodině, kde jsem po celou dobu pobytu byla na prvním místě. Ke spřátelení naší české a litevské skupiny hodně přispěla společná práce nad našimi projekty, které se týkaly zdravého životního stylu, také k tomu napomohla výuka českého a litevského jazyka, nebylo pak nemožné, že mi večer Gintare řekla „Dobrou noc“ a já jsem ji v litevštině poděkovala. Společně jsme zažily spousty příjemných chvil na výletech nebo při večerních procházkách. Jsem velmi ráda, že jsem se mohla tohoto projektu zúčastnit a už se obě s Gintare těšíme, až přijedou do České republiky a budeme moci prožívat stejně krásné chvíle jako jsme všichni prožívali v Litvě.
Zuzana Klačmerová 1.C


21.4.2009 byl ten dlouho nadcházející den , na který se těšil snad každý z nás.Jakmile jsme se začali blížit ke škole na každého padla nervozita a obavy.
Ve škole nás velmi pěkně přivítali a šlo se "domů"
Asi pro každého byl první den nejhorší, byli jsme unaveni z cesty a nevěděli jsme do čeho jdeme.... další dny jsme trávili s našimi novými spolužáky, rodinami a učitelkami a hlavně v nové škole. Učili jsme se pro nás dosud úplně cizí jazyk, kterému jsme přišli brzy na chuť a s radostí jsme poslouchali, jak nás naše litevské učitelky Violeta a Laima chválí.
I naše litevské kamarády učili naši profesoři, Renata a Filip,
český jazyk. Bylo to velmi zajímavé , jelikož litevština nezná Ř...takže pro ně to bylo o hodně složitější než pro nás
Náš pobyt byl plný výletů po nejvyspělejších litevských centrech jako je samozřejmě hlavní město Vilnius, dále Kaunas. Siauliai, Cross Hill a také jsme navštívili mnoho kulturních památek a lázně.
Před odjezdem jsme se opět všichni shromáždili před školou…většina uronila nějakou tu slzičku.Už se těšíme až přijedou k nám a budeme jim moci oplatit pohostinnost…
Novotná, Muchová 1.A

 

Níže můžete shlédnout krátke video z výměnného pobytu:

 

  • 3.4.2009

Druhým úkolem účastníku projektu byl "Healthy Week" (zdravý týden). Pro tento týden si studenti předem připravili a sepsali návod na vylepšení jejich životního stylu. Na paměti měli nejen stravovací návyky, ale i pravidelná fyzická cvičení. Ve dnech 16. - 22. 2. 2009 tento návod dodržovali a nebo se o to alespoň snažili. Díky cvičení na BOSU, velkých míčích a pravidelným dřepováním tak zapracovali na vylepšení své fyzické kondice.

 

Zde můžete shlédnou jejich prezentaci:

bez nzvu-1

 

Prezentace našich litevských kolegů:

litppt2

 

  • 5.11.2008

Někteří studenti naší školy (1.A, 1.C, 2.A) se zapojili v rámci programu Comenius do společného projektu s litevskou střední školou (Joniškio Mato Slančiasko gimnazia). Projekt se jmenuje Health Education Through Sport a bude trvat dva roky.  Tento projekt je zaměřen na podporu rozvíjení vzájemných vztahů mezi našimi školami se zaměřením na navazování individuálních přátelských kontaktů, sport a zdravý životní styl. Nejaktivnější účastníci projektu se zúčastní výměnného pobytu na jaře 2009. 
Nyní studenti splnili svůj první úkol: Odpověděli a vyhodnotili dotazník týkající se jejich životního stylu.

 

Zde je jeho vyhodnocení:

surveycz

 

I litevští studenti vyhodnotili své dotazníky:

syrveylit

LAST_UPDATED2