Newsflash

Protože se na naší škole vyučuje španělský jazyk, jsme rádi za jakoukoliv příležitost, kdy si naši žáci mohou pohovořit s rodilým mluvčím. Diego je jedním z řady zahraničních dobrovolníků z ICM, který nám nabídl pro tento školní rok spolupráci. Od listopadu začal docházet do výuky španělského jazyka a svým milým, přátelským přístupem si naše žáky rychle získal. Diego pomáhá našim žákům překonat stud a nebát se komunikovat. Hodiny s ním jsou rozhodně příjemným zpestřením výuky.

Celý článek.

Erasmus+

Probíhající projekt:

Erasmus-pl-4-upr   Erasmus-pl-Kelti-vitezne logo2  

Po několika zkušenostech s projekty založenými na spolupráci se zahraničními partnery jsme letos byli jako škola úspěšní v podání žádosti o projekt dotovaný Evropskou unií v roli koordinátorů. Naší partnerskou školou je střední škola IES David Buján v Cambre v Galicii (Španělsko). Vzhledem k tomu, že u nás na škole je poměrně značný zájem o studium španělského jazyka, chtěli jsme tímto projektem dát našim žákům možnost vycestovat do španělsky mluvící země a prakticky tak využít jejich nabyté jazykové znalosti komunikací s rodilými mluvčími, získat kontakty a třeba i jiné podněty k další možné spolupráci v budoucnu. Projekt jsme zaštítili „SNAD“ společnou částí keltské historie, SNAD proto, že zjištění této eventuality je právě i cílem našeho projektu, neboť oficiální název projektu je:

KELTSKÁ KULTURA NA ÚZEMÍ ČECH A GALICIE:

PODOBNOSTI A ROZDÍLY.

     Pojďte tedy s námi cestovat časem do minulosti a zjistit, zda přeci jen nemáme jisté společné kořeny, či tradice, svátky, které zde na našem území a na území Španělska mohli zanechat právě Keltové. Třeba budeme v závěru všichni překvapeni.


1Keltove

Dějiny udatného českého národa - Keltové - odkaz na video

Hlavním komunikačním jazykem projektu je španělština, proto budeme vždy část článků překládat do španělštiny, jako třeba níže uvedené shrnutí projektu.

Resúmen del proyecto en espaňol            

La cultura celta en Bohemia y Galicia:

semejanzas y diferencias

 

En este proyecto vamos a estudiar los detalles sobre los asentamientos de los celtas en la Bohemia Central, buscando las posibles relaciones semejanzas o diferencias con los celtas gallegos. Junto con la escuela de Cambre en Galicia vamos a encontrar originales asentamientos de los celtas, estudiando detalladamente su vida, tradiciones, costumbres y su influencia en las lenguas checa y espaňola/gallega. Como un producto final, los alumnos van a crear un identikit de un celta.

Tento dokument - Žijeme projektem Erasmus ve formátu pdf.

 

Erasmus-pl-Kelti-20171016 105010-50proc

 

 

Ukončený projekt:

Erasmus-pl-4-upr Our Landscape-TR-CZ-LT-SP-PL

Our landscape. Our home. Our school.

Vzhledem k tomu, že je naše škola otevřená všem novým a neotřelým nápadům, připojili jsme se letos v rámci programu Erasmus+ ke společnému projektu pěti škol. Pod vedením litevské školy Joniskio „Ausros“ gimnazia zde spolupracují studenti z turecké školy Kerimbey Orta Okulu ve městě Samsun, španělské IES David Bujan ve městě Cambre, polské Zespol Szkol w Kobylance a v neposlední řadě české Obchodní akademie Dr. Edvarda Beneše ve Slaném. Cílem projektu je zařadit do vyučování co nejvíce pobytu venku. Vytvořit nové, netradiční aktivity, které tematicky zapadají do vyučování. Budou alespoň částečně ve shodě s probíranou látkou a přitom ji zpestří a obohatí.


Tematicky zaměřenými vycházkami a exkurzemi se zúčastnění žáci v rámci některých předmětů (základy přírodních věd, dějepis, zeměpis, angličtina) prakticky seznámí nejen s faunou a florou jejich regionu, ale i s kulturou a historickým dědictvím. Žáci budou hovořit se svými prarodiči, zkoumat staré rodinné fotografie, mapy apod. Budou také hledat stopy a otisky Litevců, Poláků, Turků a Španělů v našem regionu. Během sportovního kurzu si žáci 1. ročníku vyzkouší netradiční hry a sportovní aktivity. Budou vařit venku, poznávat rostliny v jejich okolí, poznávat a porovnávat mezinárodní zvyky a obyčeje. Rozličné venkovní aktivity oživí výuku a žáci při nich získají praktické zkušenosti.

Komunikace mezi studenty z různých škol a zemí bude sice probíhat jen prostřednictvím internetu, ale i tak jim umožní vylepšit si všeobecný přehled, ale také angličtinu.

Projekt bude probíhat v letošním a příštím školním roce (1. 9. 2014 ‑ 31. 8. 2016) a zapojeni v něm budou především žáci současných prvních ročníků. V závěru bude publikováno projektové fotoalbum (photobook) a všechny projektové outdoorové aktivity budou zdokumentovány v metodologických listech. Veškeré naše aktivity, stejně tak i aktivity našich partnerů, budou zveřejněny v angličtině na internetové stránce www.outdoorlearning.eu, na internetové stránce školy budeme průběžně informovat v českém jazyce. Na facebooku můžete navštívit stránku projektu na adrese https://www.facebook.com/ourlandscapeourhomeourschool.

Mgr. Renata Bílková,
koordinátor projektu za českou stranu

Tour of Slany1  Tour of Slany2

Fotografie z první outdoorové aktivity – Tour of Slany

 

FOTOGALERIE

 

 

title Filter     Počet zobrazených 
Číslo Titulek článku Autor Zobrazení
1 Projekt Erasmus+ Mgr. Martina Viková 654
2 Zápisky z cest 3 - España Mgr. Martina Viková 434
3 Zápisky z cest 2 - España Mgr. Martina Viková 446
4 Zápisky z cest 1 - España Mgr. Martina Viková 469
5 Žijeme projektem Erasmus Mgr. Martina Viková 490
6 Akce "Můj Erasmus+" uspořádaná k 30. výročí programu Erasmus Mgr. Martina Viková 662
7 Ukončení projektu spravce 615
8 S Erasmem+ na světové výstavě Titanic v Praze spravce 831
9 Poznávání památek našeho regionu spravce 957
10 Mezinárodní projektové setkání na naší škole. spravce 950
 
« ZačátekPředchozí12DalšíKonec »
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL